A kemény víz a textília mosása során túlárazottá válik, többnyire feleslegesen.

Bolygónkon minden a víz körül forog. A víz és annak paraméterei a professzionális mosás alapvető kiindulópontját jelentik. Ámbár az első pillantásra ez nem tűnik egyértelműnek, paraméterei szintén elengedhetetlenek ahhoz, hogy maximális kényelmet biztosítsanak a szálláshelyek, egészségügyi és gondozási intézmények ügyfelei számára.

Ugyanakkor a mosószerek és berendezések beszállítóira kiírt pályázatok gyakran figyelmen kívül hagyják a víznek ezt az alapvető szerepét, és az 1kg textília kimosásához szükséges mosószer árára összpontosítanak. Paradox módon az így beállított folyamat gyakran a teljes mosási költség növekedéséhez és az ügyfél kényelmének csökkenéséhez vezet.

Egy korábbi, mosásról szóló cikkünkben már említettük, hogy a mosószerek ára a teljes mosás költségének maximum egytizedét teszi ki, míg az energia-, víz- és szervizköltségek egészen a 40 %-át. Éppen a víz minősége játszik ezekben a számításokban nagyon fontos, ha nem a legfontosabb szerepet. A kemény vízben történő mosás folyamán megnövekedik a mosószer fogyasztás, növekszik a textília és mosógépek kopása, növekednek a mosógép vízmelegítésének költségei, romlik a tiszta textília minősége (fehérség, illat, puhaság) és az érzékeny ügyfeleknél nő az allergiás reakció kockázata.

Mi a vízkeménység és hogyan kell mérni

Már a nagyanyáink tudták, hogy az esővíz jobban most, mint a csapvíz. Miért van ez így? Főleg azért, mert az esővíz lágyabb, ez egyszerűsítve annyit jelent, hogy nem tartalmaz annyi ásványi anyagot. Ezek leggyakrabban kalcium (Ca2+) és magnézium (Mg2+) ionok. Minél több ilyen vegyület van a vízben, annál rosszabbul oldódik fel benne a szennyeződés és a mosószerek, amelyekből ezért többet kell a mosáshoz adni. Éppen ezért minden termék csomagolásán mindig fel van tüntetve, hogy mennyit kell belőle használni kemény víz esetén és mennyit lágy víz esetén.

A használt vízkeménység megállapítása érdekében egy egyszerű, szappannal történő tesztet próbálhat ki. Amennyiben a mosás közben alig habzik a szappan, valószínűleg kemény a víz. Ellenkezőleg, amennyiben nagyon habzik, bizonyára lágy a víz. A könnyebb elképzelés érdekében használjon teszteket tesztpapír formájában, amelyet vízbe merít, és egy idő után a színskálán egyszerűen látni fogja, milyen kemény a víz. Egy másik lehetőséget jelent, ha kapcsolatba lép a vízszolgáltatóval, aki megadja a szükséges információkat. A legtöbb szolgáltató webhelyén szintén megtalálható ez az információ.

Számos különböző mértékegységet használnak a vízkeménység kifejezésére. Nálunk leggyakrabban az ún. német skála kifejezéssel találkozhat, amely a keménységet fokban méri (°dH). Egy fok 10mg CaO/liternek vagy 7,2mg MgO/liternek felel meg. Szintén találkozhat a francia skálával is (°F), vagy a mmol/l rövidítéssel, amely a kalcium és a magnézium koncentrációját jelzi egy liter vízben. A vízkeménység mértéke az egyes skálák szerint a mellékelt táblázatban is látható.

tabulka tvrdosti vody HU

Mit okoz a kemény víz?

A kemény víz leglátványosabb jele a vízkő. Nem csupán csúnya réteg keletkezik például a vízforralóban, de a mosógépben vagy a bojlerben is eltömíti a fűtőtestet, ami az energiahatékonyság csökkenéséhez vezet. A vízkő ezt követően károsíthatja a mosógépeket és a kalandereket, ami magasabb szervizköltséget és gyakoribb cserét eredményez. A kemény víz másik következménye a mosószerek hatékonyságának csökkenése. Az azonos hatás elérése érdekében több mosóport szükséges a mosáshoz adni. A mosószerekkel kapcsolatos alapvető megtakarításokat saját maga is kiszámolhatja. A lágy és kemény vízhez szükséges mennyiséget az egyes termékek csomagolásán találja. Ezáltal könnyen ellenőrizheti, hogy mennyi pénzt veszít csak az adott termékek felhasználásakor. Ugyanakkor a túlzott fogyasztásuk nem csak anyagi szempontból, de az üzeme ökológiai lábnyomából sem ideális.

A vízkő fokozatosan lerakódik a textília szálaiban. A vízkőréteg következtében az egyes szálakat egyre nehezebb kimosni, és különféle anyagok maradnak bennük, akár szennyeződésből, vízből vagy mosásból adódóan. Ennek eredményeképpen a textília sárgul és hamarabb lesz kellemetlen illata, mert a vízkő elősegíti a baktériumok szaporodását.

A szálakon lévő vízkő durvábbá és kellemetlenebb tapintásúvá teszi a textíliát. Ez egészségügyi problémákat okozhat az érzékeny bőrű embereknek, különösen azoknak, akik már régóta fekvő betegek. Ráadásul a vízkő megnehezíti a mosópor leöblítését, ami az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki, ami bőrpír és bőrviszketésként jelenhet meg.

A vízkővel burkolt textília szálak természetesen vastagabbak, ami növeli az egyes szálak közötti súrlódást. Ez mechanikai sérülésükhöz és a textília gyorsabb szakadásához vezet, amelyet aztán gyakrabban kell újra cserélni. Az új textília gyakrabban történő vásárlása egy másik elengedhetetlen tételt jelent, amely feleslegesen kiforgathatja a pénzéből. A textília átlagosan körülbelül 50 mosási ciklust bír ki, míg a lágy vízben mosott és a jól beállított mosási eljárással akár 200-300 mosási ciklust is kibír.

Hogyan szabaduljunk meg a kemény víztől?

A kemény víz elleni küzdelemnek számos módja van. Lágyításának egyik legelterjedtebb módja az ioncserélő technológia, amelyet már 100 éve alkalmaznak. Egyszerű, hatékony és viszonylag olcsó felhasználás az iparban és a háztartásokban. Ebben az esetben a víz az ioncserélő szűrőanyagon kis golyók formájában áramlik át, amelyek megkötik a vízben lévő kálcium- és magnéziumionokat. Ezek helyettesítik az ioncserélő felületén lévő elem ionjait. A pozitív töltésű ionokat hordozó ioncserélőt (vagy ionex-et) KATEX-nek nevezik. A negatív töltésű ionokat tartalmazó ioncserélőt pedig ANEX-nek nevezik.

Změkčování vody v prádelně

Természetesen a kationcserélő gyanta kapacitása korlátozott. Abban a pillanatban, amikor szerkezete ,,túlzsúfolódik“ Ca/Mg kationokkal, és nem maradnak rajta nátrium- (vagy hidrogén-) ionok a cseréhez, regenerálni kell azt. A kationcserélő gyanta úgynevezett regenerálása a Na+ körfolyamatban NaCl sóoldattal (oldott regeneráló sótabletta) történő ellenárámú öblítéssel folyik, amely a beszorult kalcium- és magnéziumkationokat a hulladékba mossa le és nátriumkationokkal helyettesíti. A regeneráció befejezése után a kationcserélő gyanta ismét használatra kész. Ugyanakkor a kationcserélő lágyítók (szűrők) ára már elfogadható árviszonyban van, így a beszerzési költségek viszonylag hamar megtérülnek. Léteznek egyéb módok is a kalcium és a magnézium részleges vagy teljes eltávolítására. Használatuk azonban már nem ilyen egyszerű és általánosan alkalmazható. Ide tartozik például a termikus dekarbonizáció, a savas lágyítás vagy a kicsapott mésszel való lágyítás. Ezután mésszel és szódával, nátrium-hidroxiddal és szódával vagy foszfáttal történő kicsapást, vagy a kalcium és magnézium komplexek formájában történő eltávolítását alkalmazzák ezeknek az elemeknek a teljes eltávolítására.

 

Hol kifizetődő a vízlágyító berendezés?

Amennyiben naponta mos, a vízlágyításba való befektetés a legjobb módja a megtakarításra a textília mosása során. Minél több textíliát mos, annál gyorsabban térül meg a vízlágyítóba tett befektetése. Nézzünk egy egyszerű példát: Egy mosoda számára, amelynek a napi kapacitása kb. 200 és 300kg textília, 15° dH vízkeménység mellett, a kezdeti beruházás egy kationcserélő lágyító beszerzésére maximum 1400,-€ ÁFA nélkül. A későbbi beruházások mindössze havi néhány eurót tesznek ki a kationcserélő gyanta regenerálásához szükséges sótabletta pótlására. A mosópor-igény 25-30%-os csökkenésével, valamint a szervizigény és az új mosógépek beszerzésének csökkenésével a befektetés 1-2 éven belül térül meg. A textília élettartamának meghosszabbítása további megtakarításokat eredményez.

Hogyan fektessünk be egy lágyítóba?

Annak, aki az adott problémára figyelmezteti és segíti minden olyan szempont megoldásában, amely javíthat az üzeme minőségén és termelékenységén, elsősorban a mosószer-beszállítójának kellene lenni. Amennyiben az adott problémát nem oldja Önnel, kérdezzen rá, vagy lépjen kapcsolatba egy másik professzionális mosószer-beszállítóval. Szintén felveheti a kapcsolatot a vízkezelésre szakosodott cégekkel is. Abban az esetben, ha a vízlágyítót nem az Ön mosószer-beszállítója telepíti, ajánlatos annak ellenére is bevonni őt az egész projektbe. A vízlágyító beszerelése után az egyes programokhoz szükséges a mosószerek adagolását úgy beállítani, hogy csökkenjen a fogyasztásunk, és egyben a kívánt mosási minőséget is elérjük.

Végezetül

A textília mosása egy összetett folyamat, amely messziről nem csak arról szól, hogy milyen mosószert használunk. Számos egyéb szempont is beépül a folymat egészébe, tudásuk jelentős költség- vagy emberi munka megtakarítást tesz lehetővé. A modern technológiák és mosórendszerek számos lehetőséget kínálnak az 1kg tiszta textília költségének csökkentésére, miközben megőrzi vagy akár javítja a mosás minőségét. Ne féljen megkérdezni tőlünk, hogyan tovább.

Mit hoz Önnek a lágy vízben történő mosás:

  1. A mosószerköltség akár 30 %-os csökkenése
  2. Az allergiás reakciók kockázatának csökkentése
  3. A textília jobb láthatósági tulajdonsága (fehérség, illat, kellemesebb tapintás)
  4. A textília hosszabb élettartama
  5. Mosógépek és egyéb gépek hosszabb élettartama
  6. Alacsonyabb költségek a mosógépben történő vízmelegítéshez 7. Alacsonyabb szervizköltségek