Hol rejtőznek a nagy megtakarítások a textília mosása során?

Az ügyfelekről és kliensekről való gondoskodás minden területen nehéz feladat, és ez szintén igaz a textília mosására is – legyen szó mosodáról, szállodáról, kórházról vagy szociális ellátó intézményről. Az üzemeltetők és alkalmazottaik gyakran vannak kitéve stresszes helyzeteknek, amikor tökéletesen tiszta textíliát kell biztosítaniuk, mindezt a legkisebb hiba nélkül, valamint szintén figyelembe kell venniük az összes apró költséget is. Ügyfeleik és klienseik tökéletesen tiszta textíliával való ellátásuk során, és a második otthon és barátságos környezet megteremtésére irányuló törekvéseik során gyakran szembesülnek versenyképes árakkal, vagy a költségvetési szervezetek esetében a korlátozott anyagi lehetőségekkel.

Ugyanakkor gyakran nem is sejtik, hogy meglehetősen könnyen csökkenthetik az üzemük üzemeltetési költségét. Az üzemeltetők gyakran, főleg a mosópor kilogrammonkénti árára koncentrálnak, de már nem fordítanak kellő figyelmet a mosással járó további költségekre, amelyek az első pillantásra nem láthatóak.

A ,,láthatatlan“ költségek többsége, mint például a bérek, az energia vagy a textília elhasználódása és cseréjének szükségessége, a mosási költségek nagy részét teszik ki.

graf úspory při praní HU
Példa a mosodai költségszerkezetre

Milyen területekre kell összpontosítania, ha jelentős megtakarítást szeretne elérni?

A felhasznált víz minősége és annak kezelése

A vízparaméterek ismeretének a mosási folyamat előkészítésének kezdetén kell állnia. Azonban sajnos ez a leginkább figyelmen kívül hagyott probléma az üzemeltetők körében. A lágy víz jobban oldja a szennyeződéseket és a mosószert, így nem rakódik le a vízkő a mosógépben, és a teljesítménye a gyártó által garantált minőségű marad. Kemény víz esetén romlik a mosás minősége, nő a textília kopása, és csökken a mosógépek élettartama. Manapság már többféle módon is könnyedén az ideális szintre lágyíthatjuk a vizet.

A mosás maximális időhatékonysága

Az alkalmazottak bérköltsége egy kilogramm textília mosásának összköltségének egészen a felét teszi ki. Valakinek ugyanis gondoskodnia kell az egész mosási folyamatról. Amennyiben a mosási ciklus túl hosszú, megnövekednek azon alkalmazottak költségei is, akiknek más tevékenység helyett a mosással kell foglalkozniuk. A legrosszabb változat az, ha a textília nem mosódik ki elsőre, és a mosást meg kell ismételni. Ebben az esetben jelentősen megnövekednek az egyéb költségek is.

A textília élettartamának meghosszabbítása

Minden mosás során enyhén elhasználódik a textília, amit aztán egy bizonyos idő után cserélni kell. Nagy különbség van azonban aközött, hogy 50 ciklus után elhasználódik egy nem megfelelő mosási eljárás miatt, vagy 300 ciklust bír ki. Amennyiben a mosási folyamat rosszul van beállítva, vízkő rakódik le az anyag szövetén, amitől a textília szürkévé vagy sárgává válik és kellemetlen szaga lesz. Ez ráadásul mechanikusan károsítja a szövetet, ami a textília fokozatos szétesését eredményezi.

Éppen ezért mindig kérdezze meg a beszállítóját a szövet gyakori mosása által okozott kémiai károsodásának mértékéről. Egy jó beszállítónak rendelkeznie kell egy minősített laboratórium tanúsítvánnyal, amely szerint termékei használatával 50 mosás után a textília nem veszít 13 %-nál többet a szilárdságából. Ebben az esetben a textília akár 300-szor is kimosható anélkül, hogy eredeti tulajdonságai jelentős mértékben romlanának.

poškození vláken
A nem megfelelő mosás következtében megsérült szövet

A megfelelő mosástípus kiválasztása

Fontos kérdést jelent a kiválasztott mosórendszer típusa is. A mai időben két főtípus létezik: lúgos és pH semleges. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei, és más típusú textíliához és más típusú üzemekhez alkalmasak.

A lúgos rendszert nevezhetjük klasszikus mosásnak, amelyet mindannyian ismerünk. Képes megbírkózni a nagyon makacs foltokkal, ugyanakkor használatakor figyelni kell a mosófürdő koncentrációjára és az öblítés minőségére. A rosszul megválasztott optimalizálás ugyanis a tisztítószer lerakódását eredményezi a textílián és az ügyfelek egészségügyi komplikációihoz vezethet. A pH semleges rendszert ott alkalmazzák, ahol nem szükséges lúgos rendszert használni, és ennek ellenére a mosás minősége tökéletes marad. Ez egy nagyon kíméletes mosási mód, amely jelentősen meghosszabbítja a textília élettartamát.

Víz- és energiafogyasztás csökkentése

A megtakarítás másik jelentős területe az áram- és vízfogyasztás. A rosszul beállított mosási folyamat vagy felesleges pazarláshoz, vagy éppen ellenkezőleg, az energiafogyasztás csökkenéséhez vezethet, de az alacsony minőségű mosás árán. Elsősorban arról van szó, hogy milyen hőmérsékleten történik a mosás, mennyi víz fogy el a mosási folyamat egyes lépéseiben, illetve hogyan hasznosul a maradékhő és a víz. Az alap a mosóprogramok optimalizálása, amelyhez a mosógép átalakítása, automata adagoló berendezések, valamint hő- és víz újrafelhasználását szolgáló berendezések telepítése is társulhat.

A minőségi beszállítónak képesnek kell lennie a teljes folyamat optimalizálására, és be kell mutatnia, hogy rendszere milyen megtakarításokat eredményez. Ugyanakkor meg kell őriznie a 100%-os mosásminőséget.

Mosószerek minősége

Már elhangzott, hogy maguknak a mosószereknek a költsége nem éri el a költségek tizedét. Ugyanakkor az alkalmazott eszközök alapvetően befolyásolják a tiszta textília kilogrammonkénti összköltségét. Gyengébb minőségű termékek esetén magasabb hőmérsékleten vagy hosszabb ideig szükséges elvégezni a mosást, és sajnos gyakran szükséges az ismételt mosás is. Mindez azért van, mert nem képesek elsőre kimosni a makacs szennyeződéseket.

A pontos adagolás is nagyon fontos. Nagy üzemek számára a számítógéppel vezérelt automata adagolás felel meg, aminek számos jelentős előnye van.

Így a megfelelően beállított mosási folyamat nem csak a mosószerek kiválasztásáról szól, hanem számos egyéb tényezőről is. Amennyiben helyesen van beállítva, megspórolja a mosásra fordított időt, valamint a mosásra fordított pénzt is. Ennek köszönhetően jobban odafigyelhet ügyfeleire. Éppen ezért ne féljen érdeklődni a beszállítójától a feljebb említett megtakarítási területekről. Ellenőriztesse a mosási folyamatot és végezzen független vizsgálatokat a mosás minőségéről. A költségek több tíz százalékát is megtakaríthatja további beruházások nélkül.