Hogyan lehet akár 70%-kal csökkenteni a mosodai energiaszámlákat a minőség megőrzése mellett

Hogyan takarékoskodjunk a mosodában

A mosoda sok intézmény számára az egyik legnagyobb energiafogyasztónak bizonyul. A mosás és szárítás energiaigényes tevékenységek lehetnek, amelyek jelentősen hozzájárulnak az egész intézmény költségeihez. Az üzem sok esetben nem figyeli külön a mosáshoz szükséges energia- és vízfogyasztást, ezért továbbra is rendszeresen találkozunk olyan eszközökkel, amelyek működése nagyon energiaigényes, és mindez eddig senkit nem zavart. Minden intézmény és annak mosodája más, de útmutatóként kiszámolhatja a mosáshoz szükséges víz fűtési költségét egy kliensre nézve a mai 14 492,7 Ft /év körüli áron, ami azt jelenti, hogy a 60 kliensel rendelkező intézményekben a mosáshoz szükséges víz fűtési költsége évente körülbelül 885 665 Ft lehet.

Szerencsére a legtöbb esetben számos megtakarítás érhető el jelentős tőkebefektetés nélkül.

Mire kell összpontosítani, ha megtakarítást keres:

 1. Használjon lágy vizet
 2. Mosson alacsony hőfokon (és biztosítsa a minőséget és a fertőtlenítést)
 3. Állítsa be optimálisan a meglévő mosási technológiát és használja a megfelelő mosószereket
 4. Végezze el a gépek rendszeres szervizelését és ellenőrzését
 5. Fontolja meg a befektetést egy technológiailag optimalizált mosodába

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a mosás során az energiamegtakarítás nem csak a hőmérsékleten és a fertőtlenítés mértékén múlik, hanem főként a tökéletesen kimosott textílián.

Lágy víz használata

Már a nagyanyáink tudták, hogy az esővíz jobban mos, mint a csapvíz. Miért van ez így? Főleg azért, mert az esővíz lágyabb. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy nem tartalmaz annyi ásványi anyagot. A leggyakoribbak a kalcium (Ca2+) és magnézium (Mg2+) ionok. Minél több ilyen vegyület található a vízben, annál nehezebben oldódik fel benne a szennyeződés és a mosószer, amiből ezért többet kell a mosáshoz hozzáadni. Ezért minden mosószer csomagolásán mindig fel van tüntetve, hogy mennyi mosószert kell használni kemény víz esetén és mennyit lágy víz esetén. A vízmelegítéshez szükséges növekvő energiafelhasználást  alapvetően befolyásolják a fűtőelemeken található lerakódások, amelyek hatásfoka ennek függvényében csökken.

A lágy vízben történő mosás előnyei (<1,25 mmol/l vagy <7 °dH):

 1. Alacsonyabb költségek a mosógép vízmelegítéséhez
 2. A mosószerköltség akár 30%-os csökkentése
 3. Az allergiás reakciók kockázatának csökkentése
 4. A textília jobb érzékszervi tulajdonságai (fehérség, illat, kellemesebb tapintás)
 5. A textília hosszabb élettartama
 6. Mosógépek és egyéb gépek hosszabb élettartama
 7. Alacsonyabb költségek a mosógépek (különösen a fűtőelemek) szervizeléséhez

Hogyan szabaduljunk meg a kemény víztől és mennyibe kerül ez?

A kemény víz elleni küzdelemnek számos módja van. Lágyításának az egyik legelterjedtebb módja az ioncserélő technológia (ún. KATEX). Ez egy egyszerű, hatékony és viszonylag olcsó készülék ipari és háztartási használatra.

Modell példa:

Azon mosodák számára, amelyeknek kapacitásuk száma kb. 300 kg textília és 15 °dH-nál nagyobb vízkeménységgel rendelkeznek a kezdeti befektetés a katex lágyító beszerzésébe kb. 563 605 Ft ÁFA nélkül. A későbbi beruházások csak a havi pár ezer forintot érik el, amely a katex utántöltő betét regenerálódásához szükséges tablettasó pótlására kell.

Beruházás 563 605 Ft
Mosószerek megtakarítása 30 %
Megtéríthetőség 2 év

 

További megtakarítást eredményez a mosott textília élettartamának mehosszabbítása, valamint a szervizigények és az új mosógépek szükségének csökentése.

 

katex
A Katex lágyító bemutatása kisebb üzemek számára

Mosás alacsony hőmérsékleten

Először a textíliát 60°C és 90°C közötti hőmérsékleten kellett mosni a kiváló minőségű mosás és fertőtlenítés érdekében. Ma a modern mosó- és fertőtlenítőszereknek, valamint a programozható mosógépeknek köszönhetően már alacsonyabb hőmérsékleten is kiváló eredmények érhetők el, bár a szociális szolgáltató intézmények textíliái gyakran nagyon szennyezettek.

Példa egy tipikus mosodai szerkezetre egy magasabb hőmérsékleten mosó intézmény mosodájában.

Az adott példából láthatjuk hogy a mosási ciklusok több mint 50 %-a lehető legmagasabb hőmérsékleten, azaz 90 °C-on történik. A legtöbb egvéb ciklusban 60 °C-on történik a mosás, mégpedig gyakran a fertőtlenítő mosás miatt. Ma már nem szükséges ilyen magas hőfokon mosni és feleslegesen költeni az enegiára. Csökkenthetjük a mosás és fertőtlenítés hőmérsékletét modern mosószerek használatával, amelyek már 40 °C-tól magas hatékonyságot érnek el a szennyeződések eltávolításában és a fertőtlenítésben. A "kilencvenen" való mosás, ahogyan nagyanyáink csinálták, ezennel a múltá válik. Az alacsony hőfokon történő mosás jelentős energiamegtakarítást jelent, a mosás költségeienek akár 70 %-át is. 

Hőfok változás Energiamegtakarítás
90 °C = 40 °C 70 %
90 °C = > 60 °C 43 %
60 °C = 40 ° C 47 %

Bár a mosás és fertőtlenítés hőfokánek csökkenése a mosó- és fertőtlenítőszerek adagjának enyhe emelésével jár, a tögg tíz százalékos enegiamegtakarítás ellensúlyozza a mosószerek költségének pár százalékos emelkedését. A mosási folyamat beállítása nélkül azonban enm lehet csökkenteni a mosási hőfokot. Képzett technológusnak kell segítenie, hogy a teljes mosási folyamatot úgy állítsa be, hogy ne csak a nosás minősége, hanem kül¨nösen a fertőtlenítés mértéke biztosítva legyen. Amennyiben alacsony hőmérsékletű mésásra kíván áttérni, kérje meg a mosószer bezsállítóját, hogy hészítse el a mosási költségek teljes körű kiszámítását, és számszerűsítse a változásokkal járó megtakarításokat.

Modell példa: 

Az áramot a mosógépben lévő víz melegítésére hásználják fel, és a jelenlegi kWh áram ára elosztással együtt 200 Ft, a mosoda napi 300 kg testíliát mos az év 250 napján, és a mosóprogramok felépítése megfelel a minta szerkezetnek (láds fent):

Elért eredmények:

Hőfok változás A textília aránya* Megtakarítás 1 kilogrammonk ént
90 °C = > 60 °C 55 % 30,51 Ft
60 °C = 40 °C 40 % 18,67 Ft

*(A textília 5 %-át már előzőleg 40 °C-on mosták)

Teljes energiamengtakarítás 1 818 638 Ft
Mosószerek költségének növekedése (+ 5 Ft/kg) -356 250 Ft
Teljes megtakarítás/év 1 462 388 Ft

 

graf hu
Forrás: Professional support s.r.o. belső adatok

A meglévő mosási technológia optimális beállítása és a megfelelő mosószer alkalmazása

A professzionális és félprofesszionális programozható mosógépek lehetővé teszik a mosási folyamat (mosási eljárások, vízhőmérséklet, vízmennyiség, idő, fordulatszám, stb.) teljes beállítását, így az automata mosószer-adagolókkal együtt a teljes technológia az ügyfél igényei és szükségletei szerint megvalósítható.Minden mosoda egy kicsit más, más gépeket használ, és más követelményei és preferenciái vannak. Egy tapasztalt technológus maximális teljesítményt tud ,,kipréselni“ a teljes rendszerből, úgy, hogy az eredmény a vevő számára a lehető legolcsóbb és leghatékonyabb legyen. A technológus az optimális arányt oldja a felhasznált vegyszer mennyisége és fajtája, a mosási hőmérséklet, a vízmennyiség és a mechanikai mosás között egy adott textíliatípushoz.  A piaci fejlemények miatt ma az optimalizálás elsődleges célja a vízmelegítéshez szükséges energiafogyasztásának (gáz/villany) csökkentése. Az optimalizálásra való törekvés során azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a mosás minőségének megőrzése, vagy akár növelése szükséges, és garantálni kell a mosott textília fertőtlenítését. Az összes mosási paraméter megváltoztatása a szociális szolgáltatások körülményei között nem triviális, és tapasztalt technológust és know-how-t igényel. Kérje meg beszállítóját, hogy a lehető leghamarabb vizsgálja felül mosási programjait, különös tekintettel az energiaköltségek csökkentésére. Amennyiben ezt nem tudja megtenni, próbáljon ki egy másik beszállítót, mert a megtakarítás jelentős lehet, és nem igényel befektetést az Ön részéről.

 

A gépek rendszeres szervizelése és ellenőrzése

A megfelelően működő mosó- és vasalógépek jelentik a mosoda hatékony működésének alapját. Az energiafogyasztással összefüggésben elsősorban arról van szó, hogy elérik-e a beállított mosási hőmérsékletet (pl. a fűtőelemeket nem borítja-e vízkő). Például, ha a mosógép a kelleténél alacsonyabőbb hőfokon mos, ez nagymértékben befolyásolhatja a mosás minőségét (a rosszul kimosott textília potenciális újramosása követheti), és különösen itt merülhet fel probléma, amennyiben fertőtlenítő mosást kívánnak elvégezni. A fertőtlenítőszerként nyivántartott mosószereknél mindig meg van határozva a hőmérséklet, koncentráció és a mosás időtartama. Természetesen egy hibásan működő vagy sérült gép nagy hatással lehet a textília minőségére, a vízfogyasztásra és a mosoda teljes termelékenységére.

 

A mosoda technológiai optimalizálására irányuló beruházások mérlegelése

Ez már egy összetettebb módja az energiafogyasztás optimalizálásának, de jelentős megtakarítást hozhat a közepes és nagyobb intézmények számára. Ezt meg kell előznie a jelenlegi állapot alapos elemzésének, ami jelentős anyagi és térbeli igényeket támaszt a megrendelővel szemben. Ami azonban lényeges, hogy az ilyen optimalizálásra alkalmasnak minősített intézmény általában akár 50%-os megtakarítást érhet el. Irányelvként elmondható, hogy ezek a projektek napi 1 000 kg textíliát mosó mosodák számára alkalmasak, a gőz felhasználása mellett, amely a víz melegítésére szolgál. Ezen túlmenően az ilyen nagy projektekhez az uniós támogatások is igénybe vehetőek, amelyek jelenleg el vannak indítva, és jelentősen hozzájárulnak a beruházás költségeinek csökkentéséhez, akár a projekt összköltségének 50%-ával. Intézmények, amelyek ezeket a támogatásokat meríthetik: a) elsősorban gőzt használnak fűtési közegként (egyes esetekben gáz vagy villany is lehet), b) vasaláshoz gázt vagy áramot használnak. Ezeknek a projekteknek az a hátrányuk, hogy a megvalósításuk meglehetősen sok időt igényel, ezért nem jelentenek megoldást a következő fűtési szezonra. Hosszútávon azonban jelentős megtakarítást hozhatnak.

Példa a gyakorlatból:

Oblastná kórház Mladá Boleslav, a. s. Közepes méretű mosodai üzem (500 tonna textília/év) textília mosását biztosítja kórházak és külső megrendelők részére. Ez volt az egyik első fejlett optimalizálás a közszférában.

Az optimalizálás tartalmazta:

 1. Központi víz-víz cserélő rendszer a teljes üzemből származó meleg szennyvíz energiájának felhasználására.
 2. Levegő-víz cserélő rendszer a vasalósorból származó forró hulladéklevegő energiájának felhasználására.

Az így megszerzett energiát a kórházi terület HMV körének fűtésére használják (ez azon kevés esetek egyike, amikor a mosodából nyert hulladékenergiát hatékonyan lehet ,,exportálni“ a mosodán kívüli fogyasztásra.

Elért eredmények:

Beruházás* 57 970 800 Ft
Megtakarítás MWh (gáz)/év 200 MWh
Megtakarítás/év (akt. ár) 16 103 000 Ft
Visszatéríthetőség 3,6 év

*50 %-a uniós forrásból finanszírozott

Výměník vzduch voda
Levegő-víz hőcserélő mérő- és szabályozó elemekkel.

Következtetés

Az áram- és gázárak növekedése minden intézménnyel és háztartással szemben nagy követelményeket támaszt, és arra késztet bennünket, hogy próbáljunk a korábbiaktól eltérő szemmel – a minimális energiafogyasztás szemével – tekinteni az üzemeltetésükre. Tapasztalatainkból tudjuk, hogy a legtöbb intézményben még mindig nagy lehetőségek rejlenek a mosásoptimalizálás terén, és most elengedhetetlenek azok a megtakarítások, amelyek korábban nem voltak érdekesek. Ne féljen ezért új szemszögből tekinteni a mosodára, és egy jó mosási technológiai beszállítóval, együttműködve megoldást keresni.