Vít Spáčil Prostějov mosoda optimalizálása

A Prostejov Vít Spáčil – mosodák és vegytisztítók mosodája Csehország közepes méretű mosodái közé tartozik. A mosoda 140kg-os ipari mosógépekkel van felszerelve, saját kazánházzal rendelkezik, és a mosott textília nagy része szállodai és egészségügyi üzemekből származik. A mosoda teljes mosási technológiai cserén esett át, és az egyik cél az energia- és vízfogyasztás csökkentése volt. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a mosoda a rekonstrukció után is gőzzel fűt majd és saját kazánháza lesz. A teljes rekonstrukcióra az uniós támogatási program felhasználása volt a cél, amely a környezetvédelmi beruházások támogatását célozza meg.

A Professional support megoldása:

A mosoda működéséről és az új gépek lehetőségeiről készült átfogó elemzések után műszaki projekt készült a kazánház új gőz-kondenzátum kezeléséről és a mosodai energiaelosztásról. Ezzel párhuzamosan elkészült a vízkezelés megvalósítására vonatkozó projekt és javaslat is. Az általános cél az energia- és vízfogyasztás jelentős csökkentése volt az egész üzemben.

Az üzem korszerűsítése a következő fő technológiai egységekből áll az energia- és vízfogyasztás optimalizálása érdekében:

 • Víz-víz cserélő rendszer az ipari mosógépekből származó meleg szennyvíz energiájának felhasználására.
 • Levegő-víz cserélő rendszer a vasalásból származó forró távozó levegő energiájának felhasználására.
 • Szűrőrendszer és az öblítővíz újrafelhasználása előmosáshoz és főmosáshoz.
 • Nagy kapacitású fordított ozmózis a teljes mosodai üzem vízkezeléséhez.

Ezt követően a mosodában minden mosási programot beállítottak és optimalizáltak a megtakarítások maximalizálása és egyúttal a mosás kiváló minősége érdekében.

A beállított technológia egy alacsony hőmérsékletű egyfürdős mosáson alapul, legfeljebb 60 °C-os mosási hőmérséklettel, egyetlen öblítési lépéssel fordított ozmózisból származó meleg permeátumban (a lehető legjobb minőségű víz, hasonló a desztillált vízhez). Az öblítővizet ezután a szűrőrendszeren keresztül újra felhasználják a mosási folyamatban.

Elért eredmények:

 • 80 %-os hőenergia (gőz) felhasználásának csökkenése a mosási folyamat során.
 • A technológiai vízfogyasztás 40 %.-os csökkenése. • Vízfogyasztás 5 l/kg textília szintjén.
 • A forró gőz (közvetlenül a kazánból vett vízgőz) minimális szükségessége, mivel a mosógépek fűtött, szűrt, 60 °C hőmérsékletű vizet töltenek fel.
 • A mosási program teljes hossza, belértve a technikai időt (feltöltés és melegítés) mindössze 30 percig tart.

A Professional support hozzájárult az EU-s alapból való támogatás megszerzéséhez, amely a beruházási költségek 40 %-át fedezte, és a beruházás megtérülési idejét nem egész 2 évre csökkentette. A mosás minőségének ellenőrzésére a TZÚ Brno független teszteket végzett, amelyek megerősítették a mosás kiváló paramétereit.

 • Alapfehérségi fok: 94,7
 • Fehérségi fok: 156,5
 • Szilárdság elvesztése 8 %

A modernizáció után a Vít Spáčil, Prostějov mosoda Csehország egyik legmodernebb, legtermelékenyebb és legkörnyezetbarátabb közepes nagyságú mosodájává vált.

 

Filtrační systém a nádrž s automatickou sanitací
Szűrőrendszer és tartály automatikus szanitációval

 

výměníkový systém vzduch-voda
Levegő-víz cserélő rendszer

 

Výměníkový systém voda-voda
Víz-víz hőcserélő rendszer

 

Felkeltette érdeklődését valamelyik termékünk vagy megoldásunk?
Ne habozzon és lépjen velünk kapcsolatba